Orchard-Inspired Mobile Shapes

We’re in full-on fabrication mode for the orchard-inspired mobile we’re creating for a local affordable housing development. We just got back the laser-cut shapes, and next they’re headed to the powder coater to be painted various shades of green and brown. The bottom images shows the leaves’ dimension, to create a more dynamic feel to the piece. We’re thrilled to see everything coming together!

IMG_7912.jpg
IMG_2864.jpg
IMG_1861.jpg

Orchard-Inspired Mobile

Here’s a mobile we’re creating for an affordable housing development right here in Portland. The location of the housing development has a rich history—it used to be orchard fields of apple trees, hazelnut trees, peach trees, and hops, so we incorporated those four different types of leaves into the design. The final piece will hang 10 feet tall by 8 feet in diameter, and the branches and leaves will be powder-coated aluminum. We’re eager to see it come together!

Screen Shot 2019-03-01 at 3.24.30 PM.jpg

Installation Complete. Relief Found.

There is a poem written by Michelangelo, where he describes the pain and agony—both physical and mental—of painting the Sistine Chapel.

First lines:

I've already grown a goiter from this torture
hunched up here like a cat in Lombardy
(or anywhere else where the stagnant water's poison).

(You can read the whole thing here.)

Not to compare Matt and Ben to Michelangelo or anything, but after working several long, grueling weeks to complete the large custom mobile for the Portland-based office building, it was validating for them to hear that even Michelangelo himself wore himself ragged painting his masterpiece.

Fortunately, the guys' pain and agony dissolved after completing the installation and seeing the final piece. And, after getting some much-needed sleep, reading this e-mail from the client: "WOW. It looks so great in the space. I really couldn't be happier with it."

Now if only they had penned a poem to document the process. :)

Wall Sculpture Installation

Matt and Ben completed their latest project last Thursday—a static sculpture that crawls from wall to ceiling in the lobby of a brand-new affordable housing development right here in Portland. The piece is made of reclaimed wood slabs, and it spans 10 feet wide by about 10 feet tall.

Here's a before shot of the space:

During:

And—ta da!—the final piece (completed, in true Ekko fashion, in the middle of the night):

Another Local Project!

We have mobiles and sculptures hanging all over the world, but only two in our hometown of Portland. So we're super excited to be working on a third local project! This one is for the lobby area of an affordable housing development.

Due to space constraints, we determined that a static wall/ceiling sculpture would work better than a kinetic sculpture, so we'll be using an empty wall and ceiling space above the residents' mailboxes to create this piece:

We'll use reclaimed wood pieces, which will add warmth to the space and tie in nicely with wood accents in the lobby.  We'll be completing the installation in a couple of weeks, so stay tuned for updates!